Αναστασιάδης: Θα συνεχίσουμε κανονικά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Κανονικά θα συνεχισθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Καλεί δε Τουρκία- τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν αρχίσει η κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι σε σχέση με το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας «συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση, που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ», η οποία, εξηγεί, προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) ως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, «θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο».

Η σύγκλιση αυτή, σημειώνει, «επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης , η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί σε ένα σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει με απτό τρόπο τη δέσμευσή της στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο Κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής, που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, η κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, όπως επίσης διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών.

Συνεπώς, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων «ούτε δικαιολογείται, ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κυπριακού λαού».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαιώνει, «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στην θέση του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «νοουμένου ότι θα προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Τουρκική φρεγάτα έχει ρίξει άγκυρα στη «Σουπιά»

Εντωμεταξύ ανάλυση της περιοχής της τουρκικής Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ, με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες του συστήματος «Planet», που δημοσίευσε τη Δευτέρα το «Tankers Trackers», δείχνει ότι σε μεγάλη έκταση από το γεωτρύπανο Saipem 12000 βρίσκεται μόνο ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο. Σύμφωνα με το philenews, η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» απέκτησε πρόσβαση στην πρωτογενή πηγή των μικροδορυφορικών φωτογραφιών και με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν τις ώρες μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, μία τουρκική φρεγάτα συνεχίζει να στέκεται «μπάστακας» όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, γύρω από τον στόχο «Σουπιά» πλέοντας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων περίπου από το ακριβές σημείο που καθορίστηκε για τη γεώτρηση.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο είναι, ο τύπος του μπορεί να καθοριστεί με υπολογισμό -με αρκετή ακρίβεια με τα ψηφιακά μέσα- του μήκους του, που είναι 118 μέτρα και παραπέμπει σε μία από τις δύο φρεγάτες κατηγορίας «Μπαρμπαρός» που διαθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ευρύτερη περιοχή. Στην πράξη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τέσσερις φρεγάτες αυτής της κατηγορίας από τις οποίες η μία βρίσκεται μαζί με ξένη αποστολή και η δεύτερη στο Αιγαίο.

Με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες της 9ης Φεβρουαρίου η περιοχή της πειρατικής τουρκικής Navtex είχε καλυφθεί με περισσότερα πολεμικά, που επιτηρούσαν κυρίως την περίμετρο της ζώνης που «δεσμεύτηκε», περιλαμβανομένης φρεγάτας κατηγορίας «Gabya» και κορβέτας. Νεότερες δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της περιοχής που καλύπτει η τουρκική Navtex, δηλαδή της Δευτέρας και χθεσινές, δεν είναι βοηθητικές αφού στην περιοχή επικρατούσε πυκνή νέφωση που δεν επιτρέπει ορατότητα στην επιφάνεια της θάλασσας.

m95qjdd6

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ