Εξακόσιες χιλιάδες βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία

Δεν είναι μόνο ο αριθμός που σοκάρει. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, στην Ινδία πεθαίνουν τα περισσότερα μωρά από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Κάθε χρόνο καταγράφονται 600.000 θάνατοι, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού θανάτων στον κόσμο.

Σοκαριστική είναι και η «προτίμηση» των Ινδών γονιών να αναζητήσουν θεραπεία αν έχουν γιο που ασθενεί, παρά κόρη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα βρέφη δεν προλαβαίνουν να κλείσουν ούτε έναν μήνα ζωής, τα περισσότερα είναι κορίτσια.

Περισσότερα κορίτσια είναι και στα νήπια που πεθαίνουν πριν γιορτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια, παρότι στην κατηγορία αυτή καταγράφηκε μείωση της θνησιμότητας κατά 65% από το 1990 έως το 2015.

«Παρότι τα κορίτσια έχουν το ‘πλεονέκτημα’ πως είναι πιο δυνατά, βιολογικά, δυστυχώς κοινωνικά είναι πολύ ευάλωτα» σημειώνει η εκπρόσωπος της Unicef Γιασμίν Αλί Χάκε. «Η διάκριση αρχίζει πριν καν γεννηθούν».

Η Ινδία προσφέρει δωρεάν φροντίδα στα νεογέννητα σε περισσότερα από 700 εξειδικευμένα κρατικά νοσοκομεία. Ωστόσο, το 60% των παιδιών που κάνουν εισαγωγή είναι αγόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef. «Αυτό δείχνει την κοινωνική προκατάληψη με την οποία έρχονται τα κορίτσια αντιμέτωπα. Στην κοινωνία έχουν μικρότερη αξία» σχολιάζει ο ειδικός της οργάνωσης Κάγκαν Γκούπτα.

Οι γονείς αποφεύγουν να πάνε τις κόρες τους στον γιατρό επειδή δεν θέλουν να χάσουν μία ημέρα δουλειάς- και το ημερομίσθιό της, ή να πληρώσουν το κόστος της μεταφοράς στο νοσοκομείο, εξηγεί ο Γκούπτα στο Reuters.

Πολλοί γονείς προτιμούν τους γιους στη χώρα επειδή συντηρούνται ακόμα κοινωνικοί «κανονισμοί» που δεν επιτρέπουν στα κορίτσια να συμμετέχουν σε κάποια θρησκευτικά τελετουργικά ή να κληρονομήσουν περιουσία, παρότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει αυτή τη διάκριση.

Πολλές φορές οι κόρες θεωρούνται «βάρος», αφού οι οικογένειες θα πρέπει να τις «προικίσουν» όταν παντρευτούν.

Η προτίμηση στους γιους συμβάλλει και στην επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλο. Τα στοιχεία είναι και πάλι σοκαριστικά: 63 εκατομμύρια κορίτσια δεν έχουν φτάσει μέχρι τη γέννησή τους στην Ινδία.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει εκστρατεία για την προστασία και την εκπαίδευση των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών, και δίνει αυξημένους πόρους στους γονείς με κόρες.

Όλοι όμως αναγνωρίζουν πως παρά τις κινήσεις αυτές, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ